top of page

Create Your First Project

Start adding your projects to your portfolio. Click on "Manage Projects" to get started

pexels-cottonbro-9953288_edit.jpg

Nieuwbouw appartementen met Dakdromer

Programma
Nieuwbouw appartementen complex
Locatie
Arnhem centrum
Oplevering
2022
Samenwerkers
Technische uitwerking: Kegels Bouwadvies
Locatie
Het appartmenetencomplex ligt midden in het centrum van Arnhem in een stenig stadsstraatje. Het kaveltje is klein en omringt met grote gebouwen. Door creatief om te gaan met het bestemmingsplan hebben we 3 lagen appartementen kunnen realiseren met erbovenop nog een ‘Dakdromer’. De eerste dakdromer van Arnhem.

Plattegrond
In de plattegronden is er gekozen voor schuifdeuren. Door te spelen met het open en dichtzetten van de schuifdeuren kan je verschillende sferen creëren. Door het openzetten van de schuifdeuren worden ruimten bij elkaar betrokken. Dit zorgt voor lange zichtlijnen en meer ruimtelijkheid. Door het openen van alle schuifdeuren blijft een multifunctionele kubus als een meubelstuk in de ruimte over. In deze kubus zit het sanitair en de keuken verborgen. Door alle schuifdeuren te sluiten krijg je ruimten die geborgenheid geven, een meer traditionele indeling.

Gevel
De context is een stenige stedelijke omgeving. Weinig speels en weinig groen. Beide elementen hebben we proberen te verweven in het gebouw. De terugliggende gevel over 2 verdiepingen geeft ruimte voor groen. Het groen kan via de kabels naar boven klimmen wat zorgt voor een groen uitzicht vanuit je appartement maar ook fijne manier van privacy tov de appartementen aan de overzijde van het smalle straatje. Daarnaast trekt het omhoog klimmend groen je blikveld naar boven alwaar nog een verrassing te ontdekken is.
Op het dak zit het penthouse: ‘De dakdromer’. De eerste dakdromer van Arnhem! De oplettende wandelaar die af en toe naar boven kijkt zal een dakdromer ontdekken die over de rand uit kijkt.

Dit is dus zeker geen appartementen complex waarbij de gevel iedere verdieping een kopie is. Hier heeft iedere verdieping zijn eigen kwaliteit en is het een speelse en groene toevoeging aan het straatbeeld.

Mijn visie voor de stad: Meer dakdromers!!!
Een Dakdromer is een de benaming die Atelier Blik heeft gegeven voor een Tiny House op een dak. Naast extra woonruimte maakt het de stad speelser en verrassender. Er valt iets te ontdekken in de stad.

Op dit moment kijkt niemand naar boven, het is immers een herhaling van de verdiepingen die we zien. Maar… wat als er dakdromers op het daklandschap van een stad liggen? Wat als er overal een Dakdromer te ontdekken valt? Eentje die over de rand heen kijkt? Het geeft een mini inkijkje in een wereld die op de daken schuil gaat.

Mijn droom voor Dakdromers
Dit is de eerste Dakdromer, maar niet de laatste. Ik zie ze voor me op bestaande gebouwen. Een nieuwe (groene) wereld met dakdromers boven de grijze winkelende massa. Maar ook op flatgebouwen, de appartementen rondom winkelcentrum presikhaaf zou een fantastisch dakdromer landschap kunnen worden. Het doorbreekt het ritme van voorspelbare bouwblokken en repeterende verdiepingen.
bottom of page