Onderzoek [rest]ruimte

Studie: Academie van Bouwkunst

Afstudeeropdracht deel I: onderzoek
Boek: [rest]ruimte verkrijgbaar bij www.blurb.com

Hoe ga ik om met ruimte waarvan de kracht ligt in onbepaaldheid, flexibiliteit en tijdelijkheid?
Tussen de starre, degelijke en statische gebouwen, wegen, sporen van de stad bevinden zich de dynamische restruimten. In deze restruimte heb ik in mij jeugd veel hutten gebouwd. Langs het spoor, langs de dijk maar ook in onbenoemde bloemenperkjes tussen een doodlopende weg en sloot. Zowel de gemeente als de bewoners leken zich er niet over te bekommeren. Als je de plekken ging ontdekken merkte je dat je toch niet de enige was die deze plekken opzocht. Het mysterieuze van deze “verlate” plekken trekt mij aan.

Was het bouwen van deze hutten toen al een drang om iets te doen met deze [rest]ruimte of was deze [rest]ruimte juist nuttig om ons speelvertier te verzorgen. Moet deze ruimte zorgvuldig benut worden en een duidelijke functie krijgen of heeft deze onbenoemde ruimte wel degelijk een functie? De restruimten zijn ongedefinieerd in tijd, vorm en/of functie. Zijn deze plekken juist nodig als rustpunten in de stad of bronnen van ergernissen? Moeten we deze plekken koesteren of is dat verspilling in de oprukkende stad? Wat is een goede definitie van deze ruimte en hoe moeten we ermee omgaan?

Uit mijn analyse is naar voren gekomen dat een restruimten geen of een onduidelijke functie hebben gekregen. Hierdoor kan je het toe-eigenen waardoor de gebruikers van de ruimte de functie bepalen. Voeg ik als architect iets toe aan de restruimte, [een ruimte met een functie] dan is dat het einde van de restruimte. Het is dan een ruimte als ieder ander met voorgeschreven regels.

Voor restruimte heb je  een stad nodig. In een dorp is de ruimte tussen gebouwen te groot, waardoor dit aanvoelt als een 2D vlak. Een gemiddelde stad zoals Arnhem, is de start van waar restruimten kunnen ontstaan en de dichtbevolkte metropool Tokyo is het uiterste, de finish van het onderzoek.

Door de analyse van beide steden heb ik typologiën kunnen vormen,  kenmerken beschreven en zo een definitie bepaald. Daarnaast heb ik een 3 tal kenmerken van restruimten beschreven:
1: De bestaansrechten van [rest]ruimten zijn het sterkst bij bruggen en tunnels
2: [rest]ruimten ontstaat waar ruimte geen functie en regels heeft
3: De schaduw van een ontworpen ruimte is de voedingsbodem voor [rest]ruimte

De analyse en de beschreven kenmerken hebben een belangrijke rol gespeeld in de locatie keuze en maken van het ontwerp.

press to zoom
Stedenbouwkundig onderzoek Arnhem
Stedenbouwkundig onderzoek Arnhem
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
Stedenbouwkundig onderzoek

[Rest]ruimte

Onderzoek  [rest]ruimte

in Arnhem + Tokio

Ver-huis

tent van verhuisdekens, het skelet is de tijdelijke ruimte

 Realiseerlab

Mensen laten realiseren door te realiseren

 RVG

Het collectief: Reizend Vormgevers Gezeldschap

 

Schuytgraaf

 

Herbestemmings onderzoek

 Binnenkort

online